Dakdoeners: Wouter Moerland

Stadsecoloog Wouter Moerland

Stadsecoloog Wouter Moerland

In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.

"We moeten omstandigheden creëren om natuur spontaan te laten komen", het zijn de woorden van stadsecoloog Wouter Moerland. Vanuit zijn werk voor Bureau Stadsnatuur, een afdeling van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, werkt hij onder meer als stadsecoloog in Leiden.

Een steeds grotere rol voor stadsnatuur
"Bureau Stadsnatuur verricht al 20 jaar ecologisch onderzoek in steden. Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor stadsnatuur gekomen", zo vertelt Wouter. Twee dagen per week voorziet hij de gemeente Leiden van ecologisch advies. Wouter: "Het kan hierbij gaan over het behouden van bestaande natuur, maar ook over het creëren van kansen voor nieuwe natuur. Dit doe je door natuurinclusief te ontwerpen, maar ook door een andere manier van beheren. Hoe richten we onze stad zodanig in dat alle functies samenkomen, maar dat er ook ruimte is voor natuur?" Hoewel Wouter voor de gemeente momenteel niet bezig is met groene daken, is dit wel degelijk een onderwerp dat hem bezighoudt: "Bij Het Groene IDeeCafé in Leiden heb ik een aantal presentaties gegeven over biodiversiteit op groene daken. Daarnaast begeleid ik vanuit Bureau Stadsnatuur studenten die hier onderzoek naar doen."

Het groene dak: een eeuwenoude trend
Hoewel groene daken echt iets van deze tijd lijken te zijn, is het tegenovergestelde het geval legt Wouter uit: "Een groen dak is geen nieuwe uitvinding. Er zijn volksstammen die al eeuwenlang voordeel halen uit groene daken. Voordelen als beschutting en isolatie bijvoorbeeld. Wat nu hip is, was vroeger gewoon traditie. Die ouderwetse Drentse plaggenhutten waren dus zo gek nog niet."

Nieuwbouw betekent nieuwe kansen
Met zijn allen terug naar de plaggenhut is wellicht wat veel gevraagd. Maar waar liggen de kansen in onze huidige tijd dan wel als het aan Wouter ligt? "De nieuwbouw", zo stelt hij. "Het loont zeker om bestaande daken om te zetten in groene daken, maar daarbij loopt men vaak tegen technische beperkingen op. Het zou eigenlijk normaal moeten worden dat nieuwbouw standaard gerealiseerd wordt inclusief groene daken. Dit geldt ook voor nieuw aan te leggen bedrijfsterreinen. Deze terreinen zijn misschien commercieel aantrekkelijk en eenvoudig te ontwikkelen, maar men vergeet wat het effect is op de natuur en het klimaat. Ontwerp deze terreinen zodanig dat mens en natuur deze ook als een leefgebied ervaren."

Boomblauwtje in de geveltuin van Wouter Moerland

Boomblauwtje in de geveltuin van Wouter Moerland

Atypische geveltuin
Zijn eigen dak in het Leidse Noorderkwartier mag dan niet geschikt zijn voor een groen dak, het houdt de stadsecoloog niet tegen om bij te dragen aan een groener Leiden. Wouter: "Mijn kleine stadstuintje heb ik afgeladen met planten en ik heb een geveltuintje. Die laatste is wellicht wat atypisch, ‘verwaarloosd’ zou een ander zeggen. Ik heb hierin een meidoorn aangeplant, evenals een kamperfoelie en wat koninginnekruid. Maar ik laat de natuur ook haar gang gaan."

Vorige
Vorige

10 feiten en fabels over zonnepanelen ☀️

Volgende
Volgende

Winnaars bekend!