Dakdoeners: Annette Piepers

Annette Piepers, programmamanager Groene Cirkel Bijenlandschap

Annette Piepers, programmamanager Groene Cirkel Bijenlandschap

In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.

"Het gebrek aan bloemen is een van de belangrijkste redenen dat het niet goed gaat met bijen en andere bestuivers. Wij willen dit herstellen", aldus Annette Piepers. Als programmamanager bij Groene Cirkel Bijenlandschap streeft ze ernaar Zuid-Holland bijvriendelijk te maken.

Bier & Bijen
"Groene Cirkel Bijenlandschap is ontstaan in 2015, met als doel om in de omgeving van de Heineken-brouwerij een aangename leefomgeving voor bijen te creëren", zo vertelt Annette. Sindsdien zijn de activiteiten van Groene Cirkel Bijenlandschap sterk uitgebreid. Annette: "Het gaat vooral om wilde bijen, waarvan ruim 350 soorten bestaan. Ook hommels zijn hier een voorbeeld van. De honingbij, die veelal wordt gehouden door imkers, hoort hier niet bij. Die kun je meer zien als een soort huisdier. Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig als voedsel, iets wat ze vinden in bloemen. Wij dragen hieraan bij door het creëren van een bijenlandschap, door middel van een netwerk van bloemrijke verbindingen. Daar doen veel partners aan mee. Hierbij kun je denken aan bedrijven en scholen, maar ook burgers. Ook mensen met een dak kunnen een schakeltje vormen in dat netwerk." 

Het dak als bed & breakfast voor bijen
"Bij het creëren van een bijvriendelijke omgeving is naast de aanwezigheid van bloemen, ook het bieden van nestgelegenheid belangrijk. Je hebt dan een zogenaamde bed & breakfast. Ook daken kunnen hieraan bijdragen", aldus Annette. Volgens haar liggen er genoeg kansen op onze daken, dakterrassen, geveltuinen en balkons. "Het is allereerst van belang dat er gezorgd wordt voor verschillende soorten bloemen, zodat bijen er voedsel kunnen vinden. Daarnaast is het belangrijk dat er van het vroege voorjaar tot late najaar iets bloeit met voldoende nectar en stuifmeel", zo vult ze aan. Om ook een stukje nestgelegenheid te bieden op je dak (of balkon) dient deze wel enigszins beschut te zijn. "Is dit het geval, dan kun je het bijvoorbeeld voorzien van leemrijk zand, boomstammen, holle rietstengels of een bijenhotel", tipt ze. Een goed zonnetje op je dak speelt ook een grote rol, een plat dak of een dak met lichte helling gericht op het zuiden heeft daarom de voorkeur.  

Kennis delen tijdens Jaar van het Dak
De rol van Groene Cirkel Bijenlandschap tijdens het Jaar van het Dak ligt vooral op het gebied van informatievoorziening. Annette: "Wij houden ons bezig met de bevordering van kennisuitwisseling en kunnen indien gewenst een rol spelen bij het informeren van de dakcoaches." Ook speelt Groene Cirkel Bijenlandschap een rol in het bijenlandschap dat op dit moment door mede-dakdoener Dirk Roosendaal wordt aangelegd op het dak van PLNT Leiden.

Vorige
Vorige

Maak van je dak een bijenlandschap 🐝

Volgende
Volgende

Laat je inspireren! Aansprekende groene projecten buiten onze stadsgrenzen