Dakdoeners: Dirk Roosendaal

Dirk Roosendaal van Roosendaal Landscaping & mede-oprichter van Groene Daken Leiden

Dirk Roosendaal van Roosendaal Landscaping & mede-oprichter van Groene Daken Leiden

In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.

"Birds, bees & butterflies. Als deze zich in jouw omgeving manifesteren, dan heb je een goede leefomgeving", aldus Dirk Roosendaal, mede-oprichter van Groene Daken Leiden. Als tuin- en landschapsingenieur is hij gespecialiseerd in daktuinen en groene gevels.

Triple B
"In de stad zijn biodiversiteit, bodem, water, beleving en bewustzijn zeer belangrijk", zo stelt Dirk. "Ik heb dit vertaald naar ‘Triple B’: birds, bees & butterflies. Deze wil je in je omgeving hebben. De stad moet groener worden, om zo flora en fauna aan de gang te houden." Met zijn groenbedrijf Roosendaal Landscaping is hij er dagelijks mee bezig.

Groene daken
Dirk maakt inmiddels al 20 jaar groene gevels en daken, maar de trend begint zich pas sinds een paar jaar breder te ontwikkelen in ons land. "Met groene daken creëer je een prettige leefomgeving voor flora, fauna en de mens. Wij maken groene daken om deze betere leefomgeving te realiseren, maar ook voor de afvoer van water, als zomerisolatie en ter bescherming van de dakbedekking." Dirk is onder meer verantwoordelijk voor de circulaire daktuin bij PLNT Leiden, een prachtig voorbeeld van een groen dak.

Verkoel de stad vanaf je dak
Dirk: "We hebben meer hoosbuien en hete zomers. We hebben hitte in de stad, wat resulteert in hittestress. Met een groen dak koel je de stad. Het wordt nooit warmer dan 30 graden, isoleert je huis in de zomer, neemt water op en verdampt water." Het mag geen verrassing heten dat het dak van zijn eigen pand volledig groen is. Alles voor de birds, bees & butterflies.

Circulaire daktuin ‘The Roof’ bij PLNT Leiden

Circulaire daktuin ‘The Roof’ bij PLNT Leiden

Vorige
Vorige

Hee dak-expert, we zoeken jou!

Volgende
Volgende

Een eetbaar dak: moestuinen op hoogte