Een eetbaar dak: moestuinen op hoogte

_JvhD eetbaar dak VF20200409 liggend-12.png

Groente en fruit uit eigen tuin. Verser krijg je het niet op je bord! Het is De Week van de Groene Tuin, dus een goede reden om vandaag nog te starten met jouw eigen moestuin. Maar wat als jouw tuin zich daar niet voor leent? Of sterker nog: wat als je geen tuin hebt? Dan ga je toch gewoon het dak op! Wij geven je vijf tips waarmee je jouw dak, dakterras of balkon in korte tijd omtovert tot minimoestuin.

  1. Op onderzoek uit
    Elke moestuin, klein of groot, start met een beetje onderzoek. Belangrijk voor de minimoestuin: welke planten doen het goed op een klein oppervlak? Bepaal welke groente-, fruit- of kruidensoorten jouw voorkeur hebben en zoek eens uit wat ze nodig hebben. Daktip! Kruiden als munt, tijm en citroenmelisse zijn echte (dak)toppers: niet stuk te krijgen en winterhard.

  2. Moestuin in potten
    Er zijn genoeg groente-, kruiden- en fruitsoorten die het prima doen in potten. Wat dacht je (peper)munt, pepertjes, paprika, radijs of een bescheiden frambozenplantje. Maar zelfs groenten als tomaat en spinazie kun je in een pot kweken. Zorg wel dat de pot groot genoeg is voor het door jou gekozen plantje (deze informatie vind je eenvoudig online).

  3. Let’s hang
    Beschikt jouw huis over plekken die je kunt voorzien van hangende bakken (balkonbakken of zogenaamde ‘hanging baskets’)? Top, ook daar kun je goed mee uit de voeten. Houd er wel rekening mee dat hangende plantenbakken vaak iets minder diep zijn en kies jouw plantjes hier zorgvuldig op uit. Voor de meeste kruidensoorten zijn deze bakken in ieder geval geschikt.

  4. Recycle it!
    Geen plantenbakken of bloempotten in huis? Geen probleem. Wees creatief! Oude emmers, rondslingerende wijnkistjes of de oude zandbak van de kinderen (die inmiddels naar de universiteit gaan); allemaal goede alternatieven. Zorg wel dat overtollig water altijd weg kan uit jouw alternatieve plantenbak, door wat gaten in de bodem te maken.

  5. De hoogte in
    Weinig ruimte in zowel de lengte als de breedte? Ga de hoogte in en creëer een verticale moestuin. Denk aan een opstaande pallet, een schutting, muur of een oud wasrek om zakken aan te hangen of om klimplanten te begeleiden. Zakken lenen zich goed voor onder andere aardbeien (wie wil er geen aardbeienmuur) en kruiden als bieslook, munt, oregano en rozemarijn. Leuke klimmers zijn sugarsnaps, klimmende courgette, pronkbonen, druiven en bramen. Frambozen zijn ook een smakelijke optie, al moet je deze een beetje helpen door ze op te binden. Een echte aanrader is de Oost-Indische kers, die naast zeer kleurrijk ook nog eens eetbaar is.

Meer inspiratie? Via #stadstuinieren, #minimoestuin en #kleinemoestuin vind je op Instagram de leukste en meest originele ideeën voor jouw minimoestuin. Ook Pinterest staat vol met goede ideeën.

Ga jij aan de slag met het vergroenen van jouw dak? Deel dan jouw foto’s op Facebook & Instagram met #jaarvanhetdak.

Vorige
Vorige

Dakdoeners: Dirk Roosendaal

Volgende
Volgende

Campagne van start