Dakdoeners: Marco Roos

Marco Roos, Researcher Stedelijke Biodiversiteit, Naturalis

Marco Roos, Researcher Stedelijke Biodiversiteit, Naturalis

In onze serie Dakdoeners stellen we de leden uit de Dak-community voor. Echte ‘doeners’ die Leiden een groen hart toedragen.

"Vanuit biologisch oogpunt een bijdrage leveren en meedenken over hoe de stad leefbaarder wordt. Dat is mijn doel", aldus Marco Roos, Researcher Urban Diversity bij Naturalis. Als stedelijk biodiversiteitskundige zijn groene gevels en daken voor hem geen onbekend begrip.

Insectendiversiteit op de Leidse daken
"Wanneer je je bezighoudt met de stedelijke omgeving, kom je al snel op het onderwerp groene daken en gevels. Hiervoor zijn ook vanuit de architectuur steeds meer ideeën", zo vertelt Marco. Het is dan ook niet vreemd dat er ook vanuit diverse universiteiten aandacht is voor deze manier van vergroenen in de stad. Voor Universiteit Leiden begeleidde Marco een project waarbij gekeken werd naar de insectendiversiteit op groene daken en op de bodem in de omgeving van daken. Marco: "Er werden verschillende typen groene daken met elkaar vergeleken. Denk aan sedumdaken, kruidenvegetatiedaken en daktuinen. Hieruit leerden we onder meer dat een natuurlijk ontwikkelend dak en daken met gemêleerde kruiden de meeste insectensoorten aantrekken."

Bijdragen door informatievoorziening
Tijdens het Jaar van het Dak, maar ook daarbuiten, ziet Marco voor zichzelf vooral een rol als het gaat om informatievoorziening: "Ik zie mijn mogelijkheden in het geven van voorlichting. Waar ik ook kom te spreken, op universiteiten, bij Naturalis of op andere gelegenheden, benadruk ik het belang van de vergroening van gebouwen. Het belang om in steden een ecologisch netwerk inclusief gebouwen te creëren. Ik zie mijn taak in het laten zien van de mogelijkheden en de winst."

Ruimte voor natuur op parkeerplaatsen
Er valt, wat Marco betreft, vooral winst te behalen op bedrijventerreinen: "Je ziet gebouwen die volstrekt steriel zijn aangelegd. Geen structuur in de gevel. Verticale gebouwen met platte daken." Als voorbeeld noemt hij de bedrijfspanden en –terreinen rondom Cronestein en bloemenveiling Royal Flora Holland in Rijnsburg. Marco: "Deze terreinen kunnen veel hittestress voorkomen. Neem de parkeerterreinen rondom de bedrijven. Dit zijn nu gigantische lappen zwart asfalt, waarop alles wat er groeit direct wordt weggespoten. Hier zou men moeten werken met doorlatende stenen, daken en gevels, die het voor planten mogelijk maken hier te groeien."

Zelf het dak op
Marco gelooft in stedelijke vergroening door het inzetten van daken. Helaas heeft hij privé weinig dak tot zijn beschikking. "Thuis richt ik me op een natuurlijke tuin met veel ontwikkeling. Hier weten best wat insecten hun plek te vinden. Het kleine stukje dak dat ik wel heb, is een beetje mijn petekindje. Ik heb plannen om binnenkort eens te kijken naar de mogelijkheid hier een ander substraat op aan te leggen", aldus Marco.

Vorige
Vorige

Dakdoeners: Johan van Haasterecht

Volgende
Volgende

Maak van je dak een bijenlandschap 🐝